как отмечается радоница в православии

Какие молитвы читать дома в Великий пост на Страстной неделе?

Страстная неделя – самый скорбный период в православном календаре, когда мы вспоминаем о событиях, произошедших свыше двух тысяч лет назад: распятии, смерти и погребении Христа.

Для верующих это время общения с Богом, посещения храмов и чтения молитв. «Называется эта седмица великою не потому, что ее дни или часы больше (других), но потому, что в эту седмицу совершились великие и преестественные чудеса и чрезвычайные дела нашего Спасителя…»

Многие люди интересуются: «Какие молитвы читать в Страстную неделю?» Мы ответим на этот вопрос и приведем тексты молитв, которые можно читать дома.

Как правильно молиться на Страстной неделе?

В первые дни Страстной недели, которая в 2019 году продлится с 22 по 27 апреля, духовенство в храмах вспоминает беседы Спасителя со своими учениками.

В понедельник на богослужениях читаются две притчи, рассказанные Христом – о народе Израиля, который отверг пророков, а затем и Христа, и о злых виноградарях, которые не захотели отдать хозяину плоды его виноградника.

Притчи, которые звучат в Великий вторник, посвящены теме Второго Пришествия. В Евангельских чтениях в среду идет речь о предательстве Христа Иудой.

Какие молитвы читать дома в течении Страстной недели Великого поста? В каждый из этих трех дней, когда Евангелие читается на службах в храмах, верующим рекомендуется прочесть все четыре Евангелия дома.

Делать это следует в спокойной обстановке, сосредоточившись, а после поразмышлять о прочитанном и подумать, как соотнести Писание со своей жизнью.

Что читать в Страстную седмицу Великого поста дома?

Великий понедельник

Тропарь, глас 8-й:
Се, Жених грядет в полунощи, и блажен раб, егоже обрящет бдяща: недостоин же паки, егоже обрящет унывающа. Блюди убо, душе моя, не сном отяготися, да не смерти предана будеши и Царствия вне затворишися, но воспряни зовущи: Свят, Свят, Свят еси, Боже, Богородицею помилуй нас.

Кондак, глас 8-й:
Иаков рыдаше Иосифова лишения и доблий седяше на колеснице, яко царь почитаемь: египтяныни бо тогда сластем не поработав, возпрославляшеся от Ведущаго человеческая сердца и Посылающаго венец нетленный.

Ексапостиларий:
Чертог Твой вижду, Спасе мой, украшенный и одежды не имам, да вниду в онь. Просвети одеяние души моея, Светодавче, и спаси мя.

Великий вторник

Тропарь – см. Великий понедельник.

Кондак, глас 2-й:
Час, душе, конца помысливши и посечения смоковницы убоявшися, данный тебе талант трудолюбно делай, окаянная, бодрствующи и зовущи: да не пребудем вне чертога Христова.

Великая среда

Тропарь – см. Великий понедельник.

Кондак, глас 4-й:
Паче блудницы, Блаже, беззаконновав, слез тучи никакоже Тебе принесох: но молчанием моляся, припадаю Ти, любовию облобызая пречистеи Твои нозе: яко да оставление мне, яко Владыка, подаси долгов, зовущу Ти, Спасе: от скверных дел моих избави мя.

Как правильно молиться в последующие дни Страстной недели? В четверг на богослужениях, которые идут в храмах, идет речь о Тайной вечере и ночи в Гефсиманском саду.

На службе, которая проходит в пятницу, читается Евангелие, которое описывает суд Пилата и казнь Иисуса, Его страдания, снятие с креста и погребение.

В субботу, канун праздника Пасхи, в храмах вспоминают о погребении Спасителя, которое совершилось вечером после распятия.

Какие молитвы читаются дома в последние дни Страстной недели?

Великий четверг

Тропарь:
Егда славнии ученицы на умовении вечери просвещахуся (просвещались), тогда Иуда злочестивый, сребролюбием недуговав, омрачашеся (обезумел) и беззаконным судиям Тебе, Праведнаго Судию, предает. Виждь, имений рачителю (собиратель), сих ради удавление употребивша: бежи несытыя души, Учителю таковая дерзнувшия (беги от ненасытной души, видя, на что она дерзнула по отношению к Учителю). Иже о всех Благий, Господи, слава Тебе.

«Херувимская песнь» и причастные стихи заменяются пением молитвы:

«Вечери Твоея тайныя днесь, Сыне Божий, причастника мя прими: не бо врагом Твоим тайну повем, ни лобзания Ти дам, яко Иуда, но яко разбойник исповедаю Тя: помяни мя, Господи, во Царствии Твоем».

Великая пятница

Читаются отрывки из Евангелий, которые посвящены рассказу о последних днях жизни Христа:

  • от Матфея, глава 27;
  • от Марка, глава 15;
  • от Луки, глава 23;
  • от Иоанна, глава 19.

Тропарь, глас 4:
Искупил ны еси от клятвы законныя Честною Твоею Кровию, на кресте пригвоздився, и копием прободся, безсмертие источил еси человеком. Спасе наш, слава Тебе.
Перевод:
Искупил Ты нас от проклятия закона драгоценною Своею Кровью: ко Кресту пригвожденный и копьем пронзенный, Ты людям источил бессмертие. Спаситель наш, слава Тебе!

Кондак, глас 8:
Нас ради Распятаго, приидите, вси воспоим: Того бо виде Мария на Древе и глаголаше: аще и распятие терпиши, Ты еси Сын и Бог Мой.
Перевод:
Придите все, Распятого за нас воспоем. Ибо Мария увидела Его на Древе и восклицала: «Хотя Ты и распятие претерпеваешь, Ты – Сын и Бог мой».

Великая суббота

Тропари:
Слава Тебе Боже наш, слава Тебе.
Благообразный Иосиф, с древа снем пречистое Тело Твое, плащаницею чистою обвив, и вонями во гробе нове покрыв положи.
Перевод:
Благообразный Иосиф, сняв с крестного древа пречистое Тело Твое, чистым полотном обвил и, помазав благоуханиями, положил в новом гробе.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу.
Егда снизшел еси к смерти, Животе Безсмертный, тогда ад умертвил еси блистанием Божества. Егда же и умершия от преисподних воскресил еси, вся силы небесныя взываху: Жизнодавче Христе Боже наш, слава Тебе.
Перевод:
Когда Ты, Бессмертная Жизнь, принял смерть, тогда сиянием Своего Божества Ты умертвил ад; когда же Ты и умерших вывел из ада, все небесные силы восклицали: «Жизнеподатель, Христос Бог наш, слава Тебе».

И ныне и присно и вовеки веков. Аминь.
Мироносицам женам, при гробе представ, ангел вопияше: мира мертвым суть прилична, Христос же истления явися чуждь.
Перевод:
Ангел, представ пред женами-мироносицами при гробе, восклицал: «Миро пригодно для мертвых, Христос же явился чуждым тления».

Какие еще молитвы читать в течение Страстной седмицы дома?

Коме утренних и вечерних молитв, можно читать псалмы царя Давида, а также великопостные молитвы: Великий покаянный канон святителя Андрея Критского (250 песен – тропарей, охватывающих события от грехопадения Адама и Евы до земной жизни Иисуса Христа) и молитву преподобного Ефрема Сирина.

Молитва Ефрема Сирина
Господи и Владыко живота моего, дух праздности, уныния, любоначалия и празднословия не даждь ми. Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения и любве даруй ми, рабу Твоему. Ей, Господи, Царю, даруй ми зрети моя прегрешения и не осуждати брата моего, яко благословен еси во веки веков. Аминь.

Молитва ко Господу Иисусу распятому
На Кресте пригвожденный за ны, Иисусе Христе, Единородный Бога Отца Сыне, милости, любве и щедрот неисчерпаемая бездно! Вем, яко грехов ради моих, от неизреченнаго человеколюбия, Кровь Твою пролияти на Кресте изволил еси, юже аз, недостойный и неблагодарный, доселе скверными моими делы попирах и ни во чтоже вменях. Тем убо из глубины беззакония и нечистоты моея умныма очима на Распятаго Тя на Кресте Искупителя моего воззрев, со смирением и верою во глубину язв, Твоего милосердия исполненных, себе повергаю, грехов прощения и сквернаго жития моего исправления прося. Милостив буди мне, Владыко и Судие мой, не отрини мя от лица Твоего, но всесильною Твоею рукою Сам мя к Тебе обрати и на путь истиннаго покаяния настави, да отныне положу спасения моего начало. Божественными страданьми Твоими укроти моя плотския страсти; излиянною Твоею Кровию очисти моя душевныя скверны; распятием Твоим распни мя миру с соблазнами его и похотьми; Крестом Твоим огради мя от невидимых враг, ловящих душу мою. Прободенныма рукама Твоима руце мои от всякаго неугоднаго Тебе дела воздержи. Пригвожденный плотию, пригвозди страху Твоему плоть мою, да уклонився от зла, творю благо пред Тобою. Преклонивый главу Твою на Кресте, к земли смирения приклони вознесенную мою гордыню; венцем Твоим терновым огради моя ушеса, во еже не слышати кроме полезнаго; желчь устами вкусивый, положи хранение нечистым устом моим; отверстое копием имеяй сердце, сердце чисто во мне созижди; всеми Твоими язвами всего мя сладце в любовь Твою уязви, да Тебе, Господа моего, возлюблю всею душею, всем сердцем, всею крепостию и всем помышлением. Даждь ми Себе странна и неимуща, где главы подклонити; даждь ми Себе Всеблагаго, избавляющаго душу мою от смерти; даждь мне Себе Всесладкаго, услаждающаго мя в скорбех и напастех Своею любовию, да Егоже первее ненавидех, прогневлях, от себе изгонях и ко Кресту пригвождах, сего ныне возлюблю, радуяся прииму и сладце Крест Его до конца жизни моея понесу. Не даждь отселе, о всеблагий Искупителю мой, ни единой моей воле совершатися, понеже зла есть и непотребна, да не паки впаду в тяжкую работу царствовавшего во мне греха; но Твоя воля благая, спасти мя хотящая, да совершается во мне всегда, ейже мя вручая, Тебе, Распятаго Господа моего, умным очесем моего сердца представляю и молю из глубины души, да и в разлучении моем от бреннаго моего тела, Тебе Единаго на Кресте Твоем узрю, в руце мя защищения Своего приемлюша, и от воздушных духов злобы храняща, вселяюща же со грешники, покаянием Тебе благоугодившими. Аминь.